百年教学网欢迎您!
| 网站首页 | 论文 | 竞赛 | 课件 | 试题 | 教案 | 范文 | 中考高考 | 学习方法 | 图文欣赏 | 专题专栏 | 教学反思 | 生活百科 |
您现在的位置: 百年教学网 >> 英语阅读 >> 中考阅读理解 >> 正文
With the development of modern technology, robots are going into.....中考英语阅读解析           ★★★
With the development of modern technology, robots are going into.....中考英语阅读解析
作者:佚名 文章来源:网络 点击数: 更新时间:2018/9/12 16:00:49

With the development of modern technology, robots are going into many fields of human beings. They can be instructed to carry different tasks and finish them well.
Robot Alexander Robot Joanna
  2.32m with a handsome face, designed in China. Price: $9,900 per robot. He helps build cars and does simple jobs over and over again. Fewer people will do such boring jobs, but Alexander will never get bored.   A middle-aged lady who is 1.67m. designed in India. Price: $10,100 per robot. Joanna is easy-going and acts like a lovely housewife. She does a lot of housework, such as cooking, washing and keeping the house clean and tidy.
Robot Susan Robot Charles
Only 1.10m, a pretty girl coming from France. She can sing many songs and dance to music. If you’re tired from study and work, Susan will tell you funny stories and keep you laughing a lot. Price:$ 13,700 per robot.  A snake-shaped robot, designed in Australia, less than 1 meter long. Price: $9,760 per robot. If building fall down with people inside, Robot Charles can help look for people under the ruins(废墟).


21. Robot Joanna, a lovely and easy-going housewife is _______.
A. only 1.10 meter tall    B. 2.32 meters tall
C. less than one meter long    D. 1.67 meters tall
22. Why will fewer people do simple jobs again and again in the coming years?
Because _______.
A. people would like to do them if they get more paid
B. modern technology makes people smart
C. robots like Alexander will do such boring jobs
D. there are many jobs for people to choose from
23. What can Susan do to help you relaxed after a whole day’s work?
A. Paly with snakes.    B. Tell you a funny story.
C. Cook delicious dishes.    D. Design a toy car.
24. If an earthquake happens,_______ will help look for people under the fallen buildings.
A. Robot Alexander    B. Robot Joanna
C. Robot Susan    D. Robot Charles
25. Where can you read the above information about robots?
A. In a science newspaper.    B. In a story book.
C. In a geography book.    D. In a tour guide.
【答案】21. D    22. C    23. B    24. D    25. A
【解析】
【分析】
短文大意:本文是广告,对四款机器人各自不同的功能、价格、产地等方面做了具体介绍 。
【21题详解】
题意:机器人乔安娜,一个可爱而随和的家庭主妇,      。考查细节理解题。根据表格2 A middle-aged lady who is 1.67m. Joanna is easy-going and acts like a lovely housewife.,可知她身高1.67米,故选D。
【22题详解】
题意:为什么在未来几年中,更少的人会一次又一次地做简单的工作?因为      。考查细节理解题。根据表格1Fewer people will do such boring jobs, but Alexander will never get bored.,可知亚力山大这样的机器人会做这么无聊的工作,故选C。
【23题详解】
题意:在一整天的工作之后,苏珊能做些什么来帮助你放松?考查细节理解题。根据表格3 If you’re tired from study and work, Susan will tell you funny stories and keep you laughing a lot.,可知苏珊能讲有趣的故事让你大笑,故选B。
【24题详解】
题意:如果发生地震,      将帮助寻找倒塌建筑物下的人。考查细节理解题。根据表格4 If building fall down with people inside, Robot Charles can help look for people under the ruins.,可知机器人查尔斯能帮助寻找废墟下的人,故选D。
【25题详解】
题意:你在哪里能读到关于上述机器人的信息?考查综合理解题。A. In a science newspaper. 在一份科学报纸中。B. In a story book.在一本故事书中。C. In a geography book.在一本地理书中。D. In a tour guide.在导游处。根据表格信息,可知介绍的都是机器人的用途,属于科学范畴,故选A。
【点睛】本题是阅读理解题,首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读理解的题目中,所设问题主要有以下几种方式:找主题或概括文章的中心思想、就文中的具体事实和情节进行提问、根据文章的表层意思进行深层次的推理判断等,在细读时,要根据设问的方式,进行有侧重地阅读。1、概括文章中心思想。1)文首呈现主题句。2)文尾出现主题句。3)首尾呼应展现主题。4)文中表述主题。前面提出问题,文中的主题由随之陈述的细节或合乎逻辑的引申在文中导出,而后再做进一步的解释。5)文章没有主题句。在这种情况下,考生要把所有的细节综合起来。进行逻辑推理,概括归纳出文章的主题句。2.掌握文章的具体事实和重要情节。在考题中,经常会见到就文章中某一具体事实和重要情节进行测试的题目。这就要求考生在阅读时要注意辨认和记忆具体事实,重要情节,事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这些都有可能作为测试点。还有一些测试题,要求考生在理解的基础上,通过自己的思维将理解的内容系统化,比如计算、排序等题型。



文章录入:admin    责任编辑:admin 
  • 上一篇文章:

  • 下一篇文章: 没有了
  • 【字体: 】【发表评论】【加入收藏】【告诉好友】【打印此文】【关闭窗口
      网友评论:(只显示最新10条。评论内容只代表网友观点,与本站立场无关!)

    最新文章 更多内容
    普通文章With the development of modern technology, r…
    普通文章Tony never eats fish. This is not because he…
    普通文章The first Chinese actor captured (征服) the …
    普通文章Do you ever wish you were as thin as a model…
    普通文章A: Hi,Peter, how long have you been in China…
    普通文章Research show that successful learners have …
    普通文章Last Sunday, I take part in the “Earth Prot…
    普通文章Bike-sharing is a new choice for short journ…
    普通文章Name Personal information......安徽省2018年中…
    普通文章A lot of people drink bottled water in the w…
    相关文章
    Tony never eats fish. This is not because he i…
    The first Chinese actor captured (征服) the he…
    Do you ever wish you were as thin as a model(模…
    Bike-sharing is a new choice for short journey…
    Name Personal information......安徽省2018年中考…
    A lot of people drink bottled water in the wor…
    Recently we did a survey of students' drea…
    Gardening is popular in many parts of the worl…
    Scientists in Britain and the United States ha…
    China’s national anthem,March of the Voluntee…
    更多内容

    | 设为首页 | 加入收藏 | 联系站长 | 友情链接 | 版权申明 | 管理登录 |